Süperyat dünyasının en prestijli etkinliklerinden “Monaco Yacht Show”, dün başladı. Fuar, 28 Eylül’e kadar ziyaretçilerini Port Hercule’de, yine ihtişamlı bir gösteriyle büyüleyecek.
Süperyat tutkunlarının yanı sıra sektörün profesyonellerini de yılın en iddialı yatlarıyla buluşturan etkinlikte ziyaretçiler, 50 metre üzerinde, 20’den fazla yatı yakından görme şansı yakalayacak. Dünyanın dört bir yanından gelen tersaneler, yat sahipleri ve yatırımcılar için en lüks ve en yeni teknolojileri, tasarımları keşfetme fırsatı sunan Monako Yat Fuarı, aynı zamanda denizcilik sektöründeki son gelişmelere de ışık tutuyor. Port Hercule’deki organizasyon bu sene yalnızca lükste değil, aynı zamanda ekolojik, sürdürülebilir çözümlerin benimsenmesinde de teknolojik yeniliği ön plana çıkarıyor. Artan emisyon ve çevresel etkiyi göz önünde bulundurarak, ‘Sürdürülebilirlik ve İnovasyon’ temasıyla sektörün geleceğini tartışmak için bir platform sağlanıyor. Platformda, yeni hibrit ve düşük emisyonlu yat projeleriyle, alternatif yakıtlar ve elektrikli tahrik sistemleri gibi ileri teknolojiler sunuluyor.
“Sürdürülebilirlik Merkezi,” etkinliğin önemli alanlarından biri olurken, burada yeşil teknoloji ve yenilenebilir enerji alanındaki öncü şirketler, yat dünyası için sürdürülebilir çözümler paylaşıyor. Lüksten ödün vermeden yatçılığın sorumlu şekilde nasıl evrilebileceği de konferanslar ve atölye çalışmalarıyla tartışılacaklar arasında.
Pek çoğunun dünya prömiyerini yaptığı 120’nin üzerinde süperyatın sergilendiği fuarın, bu yıl devasa boyutlarıyla öne çıkanlarından bazılarına değinmemiz gerekirse şöyle sıralayabiliriz; 122 metrelik Lürssen imzalı Kismet, Freire tersanesinden çıkan 111,90 metrelik Renaissance, Amels’in inşa ettiği, yenilikçi tasarımıyla ilgi çeken 77,80 metrelik Energy, askeri tasarımlı, Silver Yachts imzası taşıyan 85,30 metrelik keşif yatı Bold, Oceanco elinden çıkan 80 metrelik Aalto, bir başka Oceanco eseri 90,10 metrelik Dar, Damen Yachting’den 58 metrelik Pink Shadow ve Admiral-Italian Sea Group’un inşa ettiği 73,20 metrelik buz sınıfı gövdeli keşif yatı Planet Nine, iddialı boylarının yanı sıra sundukları benzersiz lüks ve tasarımlarıyla da göze çarpan yatlardan yalnızca bazıları.
Lürssen imzalı 122 metrelik Kismet
Türkiye’nin önde gelen tersaneleri de “Monaco Yacht Show 2024”e, dünya prömiyerlerini yapacakları lüks süperyatlarla damgasını vuracak. Her biri ileri mühendislikleri, estetik tasarımlarıyla gerçekten hayran bırakıyor.
Bilgin Yachts’ın inşa ettiği, dış tasarımda Unique Yacht Design, iç tasarımda Hot Lab imzalı 50 metrelik Eternal Spark, lüksü, çevre dostu teknolojilerle birleştirmesiyle öne çıkıyor. Yat geniş güvertelere, rahat yaşam alanlarına ve zarif dış hatlara sahip.
Bilgin Yachts imzalı 50 metrelik Eternal Spark
Mengi Yay imzalı 47,50 metrelik Serenissima I’in dış ve iç tasarımı Nuvolari Lenard’a ait. Gemi mühendisliğindeyse Van Oossanen Naval Architects imzası var. Yat, üç güverteli yapısıyla hem zarif hem de fonksiyonel bir tasarım sunuyor. Geniş dış alanlar, balkonlu bir lounge ve şarap mahzeni gibi lüks detaylara sahip. Beş kamarasında 10 misafir ağırlayabiliyor. Ayrıca dokuz kişilik mürettebat kapasitesi mevcut.
Mengi Yay imzalı 47,50 metrelik Serenissima I
Monako’da görücüye çıkan bir diğer Türk tersane de Ege Yat’ın 2024 yazında suyla buluşturduğu Aegean Explorer 26M. Çelik gövdeye ve alüminyum üst yapıya sahip olan tekne, uzun menzilli seyirler için tasarlanmış bir keşif yatı. Düşük yakıt tüketimi ve yüksek performansıyla öne çıkan yatın dış ve iç tasarımı tümüyle tersanenin kendi mühendislik ekibine ait. Ana güvertede büyük salon, geniş yaşam alanları sunan Aegean Explorer 26M, maksimum 12.7 knot hıza ulaşabiliyor.
Numarine’in inşa ettiği 37 metrelik 37XP ve 30,70 metrelik 30XP’nin iç ve dış tasarımı Can Yalman’a ait. Yatın, gemi mühendisliğiyse Umberto Tagliavini imzası taşıyor. Numarine’nin, explorer yat serisinin amiral gemilerinden 37XP, geniş gövdesi, uzun menzilli seyir kapasitesi, lüks ve konforlu iç mekanlarıyla öne çıkıyor. Explorer yat kategorisindeki 30XP ise hibrit motor sistemiyle çevre dostu bir seçenek olarak göze çarpıyor. Her iki model de geniş yaşam alanları, modern keşif olanaklarıyla maceraseverlerin ilgi odağında.
Numarine imzalı 37 metrelik 37XP
Alia Yachts’ın elinden çıkan 45 metrelik SAN’ın iç ve dış tasarımı Sinot Yacht Architecture & Design’a, gemi mühendisliğiyse Lateral Naval Architects’e ait. Tamamen alüminyumdan inşa edilen ve misafirlerine denizle kesintisiz seyir imkanı sunan yat, tam boy cam yüzeyler ve kayar kapılarla çevrili. Arka güvertesindeki katlanabilir bordalar, güneşlenme alanını genişleterek, açık hava sosyal alanlarını daha da artırıyor. Yatın alt güvertesinde, dört misafir kamarası ve bir ana kamara bulunuyor.
Alia Yachts imzalı 45 metrelik SAN
Cannes Fuarı’na 48, 48 coupe hybrid, 68, 78 modelleriyle katılan Sirena Marine, Monako’da 26,81 metrelik Sirena 88 ile yat tutkunlarının aklını çeliyor. Lüksü ve performansı birleştiren yatın dış tasarımı German Frers’e ait. İç mekanlarında Cor D. Rover imzası bulunan tekne, ferah yaşam alanları ve modern çizgileriyle çarpıcı bir görünüm sergiliyor. Sirena 88, geniş cam yüzeyleriyle aydınlık bir iç mekan sunarak denizle bütünleşik bir yaşam deneyimi sağlıyor. monacoyachtshow.com
Comments are closed