Covid-19, süperyat ekonomisine sanki bir el bombası attı; ancak Andrew MacDowall, hayatta kalma mücadelelerinde şirketlerin daha yalın, daha temiz ve son teknolojiye daha yakın bir şekilde ortaya çıktığını keşfediyor
Küresel ekonomi, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en derin resesyonuna girerken ve Covid-19 salgını, insanların ve işletmelerin nasıl çalışabileceği konusunda eşi görülmemiş kısıtlamalar getirirken süperyat endüstrisi, bu duruma hızla adapte olmak zorunda kaldı. Virüsün dünya çapındaki ikinci ve hatta üçüncü dalgalarının 2020 ortalarında görülen güçlü toparlanmayı azaltması muhtemel görünüyor ve charter dahil birçok öge sert darbeler aldı. Bununla birlikte endüstri liderleri; hızlı tepki veren işletmelerin, 2021’de beklenen ekonomik iyileşmeden faydalanmak için iyi bir konumda olduğundan eminler ki bu, küresel GSYİH büyümesini son on yıldaki en yüksek seviyeye çıkarabilir.
İlk olarak, kötü haber. Yatırım bankası Goldman Sachs’ın Ekim 2020 Küresel Görüşler raporuna göre; küresel GSYİH’nın 2020 yılında yüzde 3,9 daralması bekleniyor. Rapor; “Dünya ekonomisi, korona virüsten büyük bir darbe aldı” diyor. Virüsün etkisi ve bunun sonucu olarak dünya genelinde virüsü kontrol altına almaya yönelik önlemler, sokağa çıkma yasakları da dahil olmak üzere, bazı büyük piyasalarda resesyonlara ve işsizliğin artmasına neden oldu. Goldman Sachs, ABD ekonomisinin 2020’de yüzde 3.5 daralmasını bekliyor – bu, piyasa analistlerinin tahmin ettiği ortalama olan yüzde 4.4’lük küçülmeden daha iyimser bir tahmin – bunun yanı sıra, Avro bölgesi ise yüzde 7.9’luk bir düşüş görecek.
İngiltere (GSYİH tahmininde yüzde 9,4 düşüşle) ve Rusya (yüzde 4 düşüş) dahil olmak üzere süperyatlar için diğer önemli pazarlar da sert darbe aldı. Nadir görülen parlak nokta ise; Covid-19’un erken vurduğu ancak salgının erken aşamalarından sonra virüsü kontrol altına almayı başaran Çin. Goldman Sachs’a göre Çin ekonomisinin yüzde 2,7 oranında büyümesi bekleniyor; ancak şüpheci kesimler, Çin Halk Cumhuriyeti’nden alınan resmi verilerin (ve Covid-19 vaka raporlarının) doğruluğunu sorgulamaktalar.
Lürssen Yachts’ın satış direktörü Michael Breman; “Bizimkisi, insanların kendilerini iyi hissetmeleriyle büyüyen bir iş; ancak şu sıralar maalesef pek çok olumsuzluk bir arada yaşanıyor” diyor. “Brexit her zaman bir faktördü; ancak Covid her şeyi gölgede bıraktı. Genelde yatçılık sektöründeki müşteriler, yeni inşa edilen bir yatı satın alma kararlarını özellikle hızlı bir şekilde almaz ve mevcut belirsizlik nedeniyle bu durum daha da kötüleşti. Görünüşe göre insanlar, satın alım işlemlerini bir şekilde ertelemeye karar verdiler. Tünelin sonundaki ışığı ve bir aşıya duyulacak gerçekçi güveni görür görmez pazarın tekrar toparlanacağına dair elbette bir umut var.”
Yazının devamı Boat International Türkiye şubat sayısında.
Keyifli okumalar!
https://dergilik.com.tr/magazine/boat-international-16-0/58537
Comments are closed