Kadim meşe ağaçlarının gelecek nesillere taşınması ve sürdürülebilir bir dünya ilkesiyle, üç farklı meşe türüyle oluşturulan ‘3 Meşe Hatıra Ormanı’ hayata geçirildi.
Ege Orman Vakfı ve Meşeden Neşeye iş birliğiyle Lüleburgaz Karıncak Mevkii’nde gerçekleştirilen bu anlamlı projeyle, meşe türlerinin ve ormanlarının bilinçli yöntemlerle sürdürülebilirliğe katkıda bulunması ve gelecek nesillere bir doğa mirası bırakılması amaçlıyor.
Yurdumuzda yetişen Sapsız Meşe (Quercus Petraea), Saçlı Meşe (Quercus Cerris) ve Istranca Meşesi’nden (Quercus Hartwissiana) oluşan üç farklı meşe türünün fidanlarının dikiminin gerçekleştirildiği “3 Meşe Hatıra Ormanı”, nice meşe ormanlarına da vesile olmak niyetinde.
Dünya genelinde beş yüzün üzerinde türüyle en yaygın ilk üç ağaç cinsinden biri olan meşe, çok dayanıklı, sağlam ve uzun ömürlü. İlk yıllarını toprağa kök salarak geçiren meşe ağacı, asırlar boyu yaşayabiliyor. Defalarca kesilse bile köklerinden ya da gövdesinden verdiği yeni sürgünlerle yaşama tutunuyor. Mitolojideyse Zeus, Jüpiter ve Herkül gibi pek çok tanrının ağacı olarak biliniyor. Türk kültüründe ulu bir ağaç olan meşe, güç, görkem ve mükemmeliyeti temsil ediyor. Meşe öz Türkçede hem bir ağaç cinsi hem de genel olarak orman için kullanılıyor. Ayrıca ülkemizde çamdan sonra en yaygın ikinci ağaç cinsi.
Comments are closed