Dünyanın en prestijli yat tasarım yarışmalarından biri olan Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri (Design and Innovation Awards), bir süre önce sonuçlandı. Yılın Genç Tasarımcısı Ödülü (Young Designer of the Year Award) kategorisindeki altı finalistten biri, Türkiye’den Revival projesiyle önce çıkmayı başaran Onur Kiren oldu. Henüz çok genç bir tasarımcı olan Kiren ile hem projesini hem hayallerini konuştuk.
Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri / Yılın Genç Tasarımcısı Ödülü kategorisinde finalist olmaya hak kazanan tek Türk’tünüz. Hem sizin gibi genç bir tasarımcı hem de bizim adımıza çok heyecan verici. Siz neler söylersiniz?
Bu prestijli yarışmada Türk tasarımcı olarak finalist olmaya hak kazanmak benim için büyük bir gururdu. Aldığım sonuçtan ve bu yarışmadan edindiğim tecrübelerden dolayı kendimi çok şanslı hissediyorum.
Biraz geriye dönersek, nasıl karar verdiniz yarışmaya katılmaya?
Yılın Genç Tasarımcısı Ödülü yarışmasıyla karşılaşmadan önce 8. ve 9. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım yarışmalarına göndermiş olduğum projelerle iki kez üst üste birincilik derecesi aldım. Tabii bu yarışmalardan kazanmış olduğum tecrübe ve özgüvenle de sektörün en prestijli yarışmalarından biri olan Yılın Genç Tasarımcısı Ödülü’ne katılmaya karar verdim.
Elbette projenize güvenerek girdiniz bu yarışmaya ancak finalistlerden biri olmayı gerçekten bekliyor muydunuz?
Bu sonuç benim için büyük bir sürprizdi ama doğruyu söylemek gerekirse konsept geliştirme aşamalarında ortaya çıkan özgün fikirler ve özellikle de tasarımımın ilham kaynağı bana sonucun iyi olacağını hissettiriyordu. Sonuç olarak, hislerim beni yanıltmadı ve Revival konsepti, çeşitli ülkelerden gelen 200’den fazla proje arasından altı finalistten biri olmaya hak kazandı.
Revival projesi, Boat International’ın düzenlediği Yılın Genç Tasarımcısı Ödülü yarışmasında, çeşitli ülkelerden gelen 200’den fazla proje arasından altı finalistten biri olmayı başardı.
Siz yarışmaya Revival projenizle katıldınız. Koşullar gereği yarışmacılardan istenen, uzak mesafelere seyahat etme kapasitesine sahip, müşterinin tüm taleplerine cevap verebilecek nitelikte, kapsamlı bir 90 metrelik explorer yat tasarlamanızdı. Projeyi hazırlama aşamanız nasıldı? Hangi düşüncelerle yola çıktınız ve ilerlediniz?
Yılın Genç Tasarımcısı Ödülü yarışmasında, tasarımcılara verilen konularda her sene farklı senaryolar esas alınıyor. Bu senaryolar bütünüyle bir tasarımcının çalışma hayatında karşılaşabileceği türden. Bu seneki senaryodaysa tekne sahibi ve kaptanının taleplerine göre tasarımlarımızı projelendirdik. Önceliğim proje isteklerini net bir şekilde belirlemek ve beklentilerin tamamını farklı yaklaşımlarla sunabilmekti.
Stresli miydiniz, yoksa soğukkanlı mı? Aklınızdakileri projelendirirken neler yaşadınız?
Yarışmaya proje hazırlama sürecinin benim için genel manada soğukkanlı geçtiğini söyleyebilirim. Ancak dört aylık bir süre sonunda ortaya çıkan bu projede, konsept geliştirme aşamasındaki sayısız fikrin arasından seçim yapmak beni epey zorladı.
Tasarımın arkasında ilgi çekici bir hikaye de var. Michelangelo’nun Sistine Şapeli’nin tavanındaki ünlü freski Adem’in Yaratılışı ilham kaynağınız olmuş. Sanatla olan bağlarınız kuvvetli midir?
Bir tasarımcı olarak hayal gücümü besleyecek her alandan yararlanmaya çalışırım. Sanat da benim için bu alanlardan en önemlisi. Michelangelo’nun Adem’in Yaratılışı freski, dünyadaki en önemli sanat hazinelerinden. Benim için de büyük bir öneme sahip olan bu eser, insanoğlunun yaşam mücadelesinin başlangıcını ve ruhunun can bulmasını temsil ediyor. Bu eşsiz eserin bende uyandırmış olduğu hisleri tasarımımın odak noktalarında yansıtmaya çalıştım.
Siz her ne kadar gemi inşaatı mühendisi olsanız da aslında tasarım yapmanın pek çok parametresi var. Yalnızca teknik bilgi değil, özgün, çarpıcı tasarımlar yaratmak için bir sanatçı gibi de ilerlemek gerekiyor değil mi?
Kesinlikle öyle. Bir ürünün kullanıcıyla ilk teması estetik algılardan geçiyor. Estetik açıdan kullanıcıyı etkileyebilmek için de bir sanatçı özverisiyle çalışılması gerektiğine inanıyorum.
“Revival’ı projelendirirken önceliğim, jüriye beklentilerinin tümünü farklı yaklaşımlarla sunabilmekti.”
Sizi yaratıcılık konusunda en çok besleyen, hayal gücünüze katkıda bulunanlar neler?
Spesifik bir alan yok aslında. Bana göre ilham kaynağı her yerde. Bu sebeple görebildiğim ve hissedebildiğim birçok şey hayal gücümü besleyebiliyor.
Revival’ı projelendirirken jüriyi en çok hangi açılardan etkilemek geçiyordu aklınızdan? Orijinallik bana göre bu yarışmada başarılı olmanın en önemli anahtarıydı. Ben de bu sebeple özgün fikirleri projeme entegre edebilmek için yoğun çaba gösterdim. Orijinalliği anlamlı bir ilham kaynağıyla da destekleyebildiğim için bu noktalarda projeme olan güvenim tamdı.
Yılın Genç Tasarımcısı Ödülü yarışmasında finale kalan diğer tasarımlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Finalist olan diğer projeleri de oldukça iddialı ve yenilikçi buldum. Revival’ın bu projelerin arasında finalist olması benim için büyük bir gurur.
Birinci olan Hırvat Ana Ceovic’in Phoenix projesini nasıl buldunuz peki?
Diğer projeler gibi Ana Ceovic’in projesi de iddialıydı. Phoneix sadeliği ve işlevselliği iyi yansıtmış bir konsept.
Sizce bir tasarımı başarılı kılan nedir? Takip ettiğiniz, etkilendiğiniz markalar, tasarımcılar mutlaka vardır.
İyi bir tasarım birden fazla perspektifin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu sebeple tasarımı başarılı kılan tek bir parametre olmadığını düşünüyorum. Yenilikçilik, işlevsellik, kullanışlılık, estetik gibi birçok noktada iyi tasarımı yakalamaya çalışan markalar ve tasarımcılar var. Ben bu aşamada özellikle Espen Oino’nun çizgilerini beğendiğimi söyleyebilirim.
Denizde olmayı sevdiğinizden yola çıkarak sorarsak, kendiniz için bir tekne tasarlasanız nasıl olurdu sizce?
Kesinlikle öyle, denizde olmak gerçekten bana eşsiz bir huzur veriyor. Eğer kendim için bir tekne tasarlayacak olsaydım, bu Reflex ve Revival projelerime yakın olurdu. Yani evimin konforunda, dünyanın dört bir köşesini cesurca keşfedebileceğim kaşif bir tekne.
Henüz 23 yaşındasınız ve çok gençsiniz. Neler kurguluyorsunuz kafanızda bundan sonrası için? Tasarımlarımda mükemmeli yakalayabilmem için gerekli yetkinliklere ulaşabilmek öncelikli hedefim. Uzun vadedeyse müşterilerimin hayallerinin gerçeğe dönüştüğü bir tasarım stüdyosu sahibi olmak istiyorum.
Onur Kiren’in Türkiye genelinde düzenlenen, 8. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım yarışmasında birincilik kazanan Reflex projesi
ONUR KİREN KİMDİR?
Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 8. ve 9. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım yarışmalarında iki kez üst üste birincilik derecesi elde ettikten sonra dünyanın en prestijli yat tasarım yarışmalarından biri olan, Boat International Tasarım ve Yenilikçilik Ödülleri, Yılın Genç Tasarımcısı Ödülü kategorisinde, farklı ülkelerden gelen, 200’den fazla proje arasından, altı finalistten biri olmaya hak kazandı.
Yazı Begüm Nalbantlı
Comments are closed