Alışılmadık bir dizi keşif teknesi, Numarine’in etkileyici bir iş çıkardığını kanıtladı. Risa Merl, Türk üreticinin yeni amiral gemisinin detaylarını öğrenmek için Cannes’daydı
Bir süperyat söz konusu olduğunda dört metre kulağa pek fazla gibi gelmeyebilir ama Numarine’in XP serisinde kesinlikle büyük bir fark yaratıyor. Türk üreticinin son keşif yatı ürün gamından 37XP, daha küçük selefi 32XP ile aynı teknik platformu temel alarak yapıldı. Fazladan dört metre (tam olarak 4,47 metre) uzunluk, 37XP’nin iç hacmine 200 groston eklenmesine ve üç ana kamaralı bir yerleşimin yapılmasına yardımcı oldu. Üç kamaralı yerleşim planı, onu kullanmayı planlayan çok kuşaklı aileler için üretim özetinin en önemli parçasıydı. Alaia adını alan ilk 37XP, daha önce bir Numarine 32XP de dahil olmak üzere en az üç yatı olan bir Türk denizsever için üretildi.
Numarine kurucusu ve başkanı Ömer Malaz, tipik müşteri profillerinin ilk kez tekne sahibi olanlar olmadığını ifade ediyor. Alaia’nın sahibi, Türk tersanenin değerini hak eden bir tekne sunduğu için Numarine’i tercih ettiğini söylüyor. Ömer Malaz ise, “Türkiye’de işçilik maliyeti düşük. Bu sayede işçilikten tasarruf ettiğimizi, karbon fiber ya da daha iyi yalıtım gibi malzemelere kullanıyoruz” diyerek durumu özetliyor. Bunu söylerken, tam karbon T-top sayesinde iki ton tasarruf ettikleri kendi yatını gösteriyor.
Bu, Numarine’in keşif yatlarını üretme konusundaki yaklaşımını da ortaya koyuyor. XP ürün gamının geliştirilmesi 32XP ile 2016 yılında başladı. 22XP, 37XP ve 45XP ile evrimleşti. Numarine’in XP serisi için ana hedefi, denizde harika bir şekilde hareket eden ve genellikle daha büyük yatlarda bulunan zengin imkanlara sahip geniş ve konforlu deplasman yatları ürün gamı yaratmaktı. Yarı özel XP serisi, 32 ve 37’de olduğu gibi, paylaşılan teknik platformların genişletilebileceği veya düzenlenebileceği şekilde tasarlandı. 37XP’nin dış tasarımını ve genel düzenini gerçekleştiren tasarımcı Can Yalman, keşif serisi fikrinin farklı boyutlara kolayca aktarılabileceği ve anında tanınabileceği tekne tasarımlarıyla başladığını ifade ediyor. New York’taki Parsons Tasarım Okulu’nda endüstriyel tasarım geçmişine sahip olan Can Yalman, lansmanından bu yana Numarine ile birlikte çalışıyor.
Hatta tersanenin logosunu tasarlayan kişi de kendisi. Üreticinin performans yatları serisini tasarlamasının yanı sıra son dönemdeki keşif yatlarına da imza attı. Yalman, doğadan olduğu kadar diğer ulaşım aracı modellerinden de ilham alıyor. Tasarımcı, keşif serisinin “güçlü, sert ve sağlam görünen” bir deniz canlısına benzemesini istediğini söylüyor. Teknenin tanımlayıcı özellikleri arasında, mafsal pruvanın yanı sıra tam boy salon pencereleriyle ana güverte ana pencerelerini ayıran üst yapının ortasındaki X şekli gösterilebilir.
37, dış tasarım açısından bakıldığında, keşif serisi içerisinde tanınabilir bir marka kimliğini korumak adına 32’nin devamı olduğunu açıkça belli ediyor. Yine de aynı zamanda XP ürün gamında her bir ölçü için eşsiz detaylar da var. 37 daha uzun olduğu için çizgiler uzatılmış. Daha temiz ve daha sade hatları var. Bu da sağlam dış tasarıma bir zarafet katıyor.
Tasarımcı Can Yalman bu konuda detayları anlatmaya devam ediyor: “37XP’deki çizgiler, 32’nin sağlam görünümünün rafine edilmiş hali. Daha fazla uzunluğu vurgulayan yumuşak hatlara sahip. Güç ve zariflik arasında bir denge oluşturmak adına daha az kesintiler var. Ayrıca 37XP ile birlikte daha fazla cam dahi istedik.” 37XP, yan sürgülü kapılara sahip salonda, zeminden en üste, devasa pencerelere sahip. Ana güvertedeki tekne sahibi kamarasında da tam boy cam bulunuyor. Tek parça olmasıyla daha temiz bir görünüm elde ediliyor ve konuklara içeriden kesintisiz deniz manzarası sunuluyor.
Ömer Malaz gururlu bir şekilde, “Dış tasarımcımız tekne meraklısı” diyor. Ömer Malaz ve Can Yalman su üzerinde uzun yıllar geçirdi. Onların bu geçmişi elbette Numarine’in unsurlarının şekillenmesini sağlıyor. Ayrıca Can Yalman, dördüncü 32XP yatın dışında hepsinin iç tasarımıyla ilgilendi. Numarine, Alaia’nın sahibi için yapılan dördüncü üretimde bir iç mekan paketi oluşturmak için İtalyan tasarım stüdyosu Hot Lab ile anlaştı. Bu iş birliği, Hot Lab tarafından iki farklı iç tasarımla birlikte standart düzen sunulan 37XP’de de devam etti. 37 XP, sinema, daha büyük bir spor salonu ve hatta bir kır mutfağı gibi opsiyonlarla daha da kişiselleştirilebiliyor. Ayrıca müşteriler, Alaia’nın sahibinin yaptığı gibi iç dekoru kendilerine uygun şekilde özelleştirebiliyorlar. Alaia için özel bir iç mekan yapmak, yatın üretiminin yaklaşık dört hafta uzamasına yol açtı.
Yazının devamı Boat International Türkiye şubat sayımızda.
Keyifli okumalar!
Comments are closed