Okyanus Arıkan ve Beste Kaynakcı yelken sporunda Türkiye adına bir ilki başardılar ve kadınlar 470 sınıfında kota alarak, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’na gitmeye hak kazandılar. Geçen yıl pandemi nedeniyle yapılamayan temmuz ayındaki olimpiyatlar öncesinde, Portekiz’deki Okyanus Arıkan’a ulaştık ve sporcuların büyük heyecanlarına Türkiye’den ortak olduk
Yazı Begüm Nalbantlı
Öncelikle çok tebrikler. Tokyo Olimpiyatları’nda kadınlar 470 sınıfında yarışacaksınız. Bu başarı Türkiye adına da bir ilk çünkü siz, bu sınıfta kota almayı başaran ilk sporcularsınız. Neler hissediyorsunuz? Sonuçları öğrendikten sonra ilk tepkiniz ne oldu?
Türkiye adına bir kez daha bir ilki gerçekleştirdiğim ve olimpiyatlarda yarışmaya hak kazandığımız için çok mutluyum, Türkiye’de olimpiyatlara giden en küçük sporcu ve dünyada yelken branşında en küçük olimpik sporcu rekorlarını kırdığım için de ayrıca çok mutluyum. İlk kotayı aldığımı öğrendiğimde bir süre inanamadım, çok mutlu oldum.
Kota almaya hak kazandığınız, Portekiz’de düzenlenen 470 Yelken Dünya Şampiyonası’na gitme süreci nasıl gelişti?
Dünya şampiyonasının yapılacağı yere iki buçuk ay önceden gittik. Böylece yarışın olacağı bölgede uzun süre antrenman yapma şansımız oldu. Önceden gitmemiz, hava şartlarına alışmamız açısından da büyük fayda sağladı. Annem de bu süreçte bizimle birlikte Portekiz’deydi. Karadaki tüm iş yükümüzü o aldığı için biz de sadece deniz ve antrenmanlarımıza odaklanma şansı yakalayabildik.
Kaç ekip vardı yarışan?
Yarışta yarışan 27 ekip vardı. Bizimle birlikte toplam üç Türk ekip yarıştı.
470 sınıfı nedir biraz anlatabilir misiniz? Bu sınıfta yarışmak için nasıl özellikler öne çıkıyor örneğin?
470 sınıfı dümenci ve flokçudan oluşan iki kişilik bir sınıf. Her iki kişinin de farklı fiziksel özelliklere sahip olması gerekiyor. Ayrıca iki kişinin arasındaki uyum da çok önemli. Olimpik bir sınıf olan 470 sınıfında çok uzun yıllardır yelkenli yarışçılıkla ilgili tecrübeli ekipler öne çıkıyor.
Her ikiniz de çok başarılı sporcularsınız. Okyanus sen en son Antigua ve Barbuda’da düzenlenen 2019 Optimist Dünya Yelken Şampiyonası’nda üçüncü olmuştun. Beste Kaynakcı da keza 15 yaşından beri milli takımda yarışan ve yine uluslararası pek çok yarışmada önemli dereceler elde etmiş milli bir sporcu. Peki 470 sınıfı için ikinizin bir araya gelmesi nasıl gerçekleşti?
Ben optimist sınıfında dünya üçüncüsü olduktan sonra antrenörüm Gürbüz Arıkan ve federasyon başkanımız Özlem Akdurak arasında konuşma geçmiş. Beste’nin ekip arayışı, benim hazır bulunuşum ve birbirimizi uzun yıllardır tanımamız sebebiyle federasyon başkanımızın teklifini hiç düşünmeden kabul ettim. Optimist Dünya Şampiyonası’ndan döndükten sonra Beste ile 470 antrenmanlarımıza Urla’da başladık.
Küçük yaşlardan beri yelkenin yanı sıra başka spor dallarıyla da iç içesiniz her ikiniz de. Ancak sonrasında bir şekilde yelken sporunda karar kılıyor ve yönünüzü bu doğrultuda belirliyorsunuz. Peki seni küçük yaştan itibaren yelkene bu derece bağlayan en baskın sebep neydi Okyanus? Nasıl başladı bu yolculuk senin için?
Ben yelken yapmadan önce ve yelkene başladıktan sonra jimnastik, bale, yüzme, tenis gibi sporlar yaptım fakat bir süre sonra bir spor dalına yoğunlaşmanız gerekiyor çünkü hepsine ayıracak vaktiniz kalmıyor. Ben de içlerinden en çok yelkeni sevdim ve yelken sporuna devam etmeye karar verdim çünkü suyu çok seven birisiyim, teknenin üstünde kendimi özgür hissediyorum ve bu sporu gerçekten çok seviyorum.
Yazının devamı Boat International Türkiye mayıs sayısında.
Keyifli okumalar!
https://dergilik.com.tr/magazine/boat-international-17-0/61496
Comments are closed